Prosa Å gi virkeligheten nye navn Eduardo Halfons essayistiske litteratur undersøker hvordan vi kan gjenoppdage våre omgivelser ved å skrive fortellingen om dem på nytt. Hanna Malene Lindberg Publisert digitalt tirsdag 16. mars 2021 Del på FacebookDel på Twitter For å lese denne artikkelen må du ha abonnement på BLA. Allerede abonnent? Logg inn her Digitalt abonnement: 1 kr for en måned. Deretter 39 kr per måned. KJØP Fysisk og digitalt abonnement: 199 kr for tre måneder KJØP Allerede abonnent? Logg inn her Min side eduardo halfon signe prøis reiseessay prosa kritikk hanna malene lindberg guatemala essay solum bokvennen
De jævla russerne Innfall. Tykke russiske bind har fått stå og briske seg breirygget i hyllene, og gjerne blokkert sikten til andre lands bøker. Men deres tid er forbi, for en stund.
Fra innpakningspapir til utstilling 63 illustrerte forsider av BLA blir til en utstilling! BLA-redaktørene har tatt en prat med designer Martin Asbjørnsen om arbeidsprosessen, avispapirets flyktighet og vilkårene for å drive med illustrasjon og formgiving i kultursektoren.
Hånden som bestemmer resultatet Reportasje. Fra kvinnekropp til elefanter i rommet – fire av BLAs forsideillustratører lager svært forskjellige tegninger. Men alle slår et slag for enkelhet og lek.
Tabloid energi Årets litteraturkritiker er optimist på kritikkens vegne, så lenge anmelderne klarer å huske på hvem de skriver for.
RED HIGHLIGHTS Ekfrase. I samarbeid med Nasjonalmuseet inviterer vi forfattere til å skrive en skjønnlitterær tekst inspirert av et verk fra museets samling. Månedens forfatter er Morten Langeland.
Tegning, form og farge Marte Huke skriver flott om sted, skapelse og sinn, men det kunne gjerne stormet litt mer.
Ordløs korrespondanse Essay. Med et eksperimentelt samspill av det verbale og det visuelle, belyser Chantal Akerman kompliserte morsbånd, taushetsbelagte temaer og ubevisste steder.
Uønsket litteratur? Kan vi kvitte oss med ideologisk forargerlig litteratur ved hjelp av strategiske revisjoner? Bør vi bruke tid på litteratur som inneholder «grums»? Er det fremdeles mulig å la seg oppildne av den antikapitalistiske energien i Dag Solstads 1970-tallsromaner?
En flanør krysser Majorstuakrysset Personskildringene er bærebjelken i Lina Ashiem Briedabliks debutroman.
I kirsebærsørpa Ein roman om ein ung sexarbeidar kunne lett ha blitt voyeuristisk. Men i Nattvesener teikner Leila Mottley opp eit empatisk og språkleg elegant portrett av ei utsett jente.
Stillhet, skjønnhet, sang Kiøsterud engasjerer i forsøket på å skrive frem en forståelse av skjønnhet og historiefortelling som ikke har sentrum i mennesket selv.
Den tradisjonsbevisste raddisen «Dylan nekter å fire på retten til å gå sine egne veier, både musisk og sanglyrisk», sier Gisle Selnes, en av to redaktører bak antologien Den radikale Bob Dylan.
«Spiller det noen rolle hva vi kaller dem vi elsker?» Lene Berg utforsker sin kompliserte farsarv med en fryktløs stødighet.
Livet lever ikke Den amerikanske sosiologen Dylan Riley skriver frem inntrengende øyeblikksbilder fra en forvirret samtid.
Både vinter og vår? Skal det gå? Årstidene i japansk haiku er en lærerik og utfordrende antologi som gjerne kunne vært skrudd til et lite ekstra knepp.
Om undergangen Essay. Tore Renberg har lest intervjuet vårt om litteraturens slutt, og svarer med et forsvar for lidelse, krise og litteraturens fortsettelse.
Jeg har et bilde av Maria Callas på netthinnen Essay. John Cage, Anne Carson og Susan Sontag skriver alle om lyd, stillhet og stemmedrama som noe vekselvis innbydende, forlokkende og grusomt.
Lidenskapens musikk Essay. Tolstojs Kreutzersonaten er en brennende advarsel mot usedelighet i liv og kunst.
Sløyfer av lys og lyd Essay. Hvordan skriver man om musikk uten å gjøre den mindre? Skriveøvelser og erfaringer fra en mislykket musiker, muligens musikkjournalist.
Hinsides ordene Entusiastiske essays. To bøker fra to forskjellige århundrer sender karakterene sine ut på konsert og inn i en endeløs nostalgi.
Farens ramme – cornice del padre Ekfrase. I samarbeid med Nasjonalmuseet inviterer vi forfattere til å skrive en skjønnlitterær tekst inspirert av et verk fra museets samling.
En ny litteratur for 2020-tallet? Metakritikk. Litteraturen kan ikke være relevant for samtidens lesere når det ikke finnes tegn til at yngre forfattere vil sprenge feltet og lage en helt ny type litteratur.
Lær oss å telle våre dager Med stødig og jordnær poesi viser en overleges diktdebut verdien av erfaring, orden og leikenhet.