Kritikk Ett bein på jorda, en ball i orbit Filosofi om fotball virker i Simon Critchleys tapning omtrent akkurat så anstrengt som man kunne frykte. Men boka hans er slett ikke uten kvaliteter. Espen Grønlie Publisert digitalt onsdag 20. juni 2018 Del på Facebook Del på Twitter For å lese denne artikkelen må du ha abonnement på BLA. Allerede abonnent? Logg inn her Digitalt abonnement: 1 kr for en måned. Deretter 39 kr per måned. KJØP Fysisk og digitalt abonnement: 199 kr for tre måneder KJØP Allerede abonnent? Logg inn her Min side ✕ fotball det vi tenker på når vi tenker på fotball kritikk simon critchley
Verden, ifølge George Saunders George Saunders returnerer til novellesjangeren etter ti år, med en rikholdig, variert og mer eksplisitt politisk samling enn tidligere.
Tankens levemåte Stian Grøgaards posthume Romantiske essays er ren kjærlighet til den estetiske tenkningen.
Kritikerens mange ansikter Intervju. I sin nye bok Kritikerens spøkelse slår Eirik Vassenden et slag for maskespillets og smaksdommens betydning for den offentlige samtalen.
Ansiktet i glasskulen Mona Høvring fornyer sin særegne stemme i Himlene glitrer. Aller best er samlingen når den makter å skrive frem nye måter å forene det mytiske og det humanistiske på.
Fra de skitneste sportshallene i Paris til tennisens katedral Entusiastiske essays. Mens fribryting iscenesetter skjebnen som regissert, viser tennis appellen i tilfeldighetens skjønnhet.
Stammerop Ekfrase. I samarbeid med Nasjonalmuseet inviterer vi en forfatter til å skrive en tekst inspirert av et verkt fra museets samling.
Barbent på linoleum Essay. Hvorfor har ballerinaen blitt kilde til så makabre fantasier? Annie-B Parson, Marguerite Duras, Alfred Döblin og Frank Wedekind skriver om dans og koreografi, med vidt ulike uttrykk.
Ære blant tryneprylere Essay. Er boksing en barbarisk sport? Joyce Carol Oates kompliserer spørsmålet og retter speilet tilbake mot oss, sivilisasjonen.
Den endeløse fortellingen om Zidane Essay. Den sjokkerende karriereavslutningen til et hyllet fotballikon blir et bilde på rasismens uløselighet i Claudia Rankines Citizen.
Minnetydning Vigdis Hjorth fortsetter å utforske hukommelsens betydning i årets roman. Prosaen er som forventet vellykket, men Hjorth burde ha beveget seg lenger ut i det essayistiske i denne psykoanalytiske utforskningen.
Rastløs runking Taper er en energisk og eksplisitt debutroman, som lider under sin egen køddete tone.
Å glemme sin sønn Med varme og dybde skildrer Martin Ernstsen alderdom, Alzheimers og det komplekse forholdet mellom far og sønn.
En stjerne i natten Gjennom en satanisk kavalkade på vers og prosa skriver Asta Olivia Nordenhof et usedvanlig sterkt manifest for kjærlighetens revolusjonære kraft.
Teknologiske forestillinger Intervju. Litteraturens forhold til godene og farene ved omveltende teknologier, er ikke noe nytt. Det er til og med eldre enn vi kanskje skulle tro.
– Jeg har ødelagt forfatterskapet mitt Intervju. Thure Erik Lunds nyeste roman Vertebrae kalles science fiction av kritikere. Selv vil forfatteren fjerne stempelet fra boka.
Til aksjonærene Prosaistene har lest Duras og Bernhard, og Duras-disiplenes kronglete småstamming og Bernhard-disiplinenes stammende småkrongling, har blitt den nye normalprosaen: Caffè Latte!
Tind i evig solskin Entusiastiske essays. Universet er stort, observerer forfattaren Erlend Skjetne. Vi toler meir astronomisk poesi.
Ekfrase: Kjersti Bronken Senderud Ekfrase. I samarbeid med Nasjonalmuseet inviterer vi en forfatter til å skrive en tekst inspirert av et verk fra museets samling.
Psykedelisk bevissthet Essay. Poenget med lesing er ikke lesing i seg selv, men hvordan dannelse kan være et våpen i kampen om en annen verden.
Kosmisk ensomhet, kunstig liv Bokessay. Sexdukken Dolly trer inn som ekteskapets tredje part i Rachel Ingalls’ «In the Act». I No Love Lost: The Selected Novellas of Rachel Ingalls (2023) skriver hun om monstre, mennesker og maskiner.
Checkout 19 – om kunstig og naturlig intelligens Essay. Forfatteren er på ingen måte død, og det biografiske er like viktig nå som det noensinne har vært.
Teateret som selvstendig kunstform Scenekunsten er ikke litteraturens underordnede, men dens likestilte søster.
Teaterets krise Respons. Hvis norsk teater skal komme seg ut av uføret, må første skritt bestå i å innse at noe er galt
Griser, olje og utilstrekkelighet Kritikk. Soga om oss og andre skodespel vitner om et dramatisk forfatterskap i modning.
Øvelser i å tenke med ømhet Kritikk. Kari Løvaas skriver tankevekkende, empatisk og frustrerende om skaperverkets utstøtte.
Rike og kunstnarlege rom Respons. Det vi lagar er teater – på teateret sine premissar, skriv DNS' teatersjef Solrun Toft Iversen.
Mellom struktur og kaos Aktueltintervju. Det Norske Teatret har starta ein innsamlingsaksjon for å betra økonomien. Teatersjef Erik Ulfsby meiner kulturlivet må styrkast, men har håp for framtida til scenekunsten.
Hockey, kristendom og døden Hans Christian Grønn har skrevet en klassisk oppvekstskildring fra Lindeberg, ispedd den ikke fullt så klassiske kombinasjonen av hockey, fengselsfugler og kristendom. Vi slipper likevel ikke helt inn i kontrastenes konsekvenser.
Å pynte på virkeligheten Kritikk. Med Festen for Marias smerter tar Lindberg oss med på en eksistensiell oppdagelsesreise