Prosa Kjente følelser, blandede fjes Jon Refsdal Moes andre tekststrøm for Fanfare er mer sorgtung enn den første – og desto bedre. Benjamin Yazdan Publisert digitalt torsdag 02. mai 2019 Del på Facebook Del på Twitter For å lese denne artikkelen må du ha abonnement på BLA. Allerede abonnent? Logg inn her Digitalt abonnement: 1 kr for en måned. Deretter 39 kr per måned. KJØP Fysisk og digitalt abonnement: 199 kr for tre måneder KJØP Allerede abonnent? Logg inn her Min side litteraturkritikk roman jon refsdal moe fanfare benjamin yazdan kritikk
Magisk måne 1967 / Forberedelser til oppskytningen av Apollo 11 Ekfrase. I samarbeid med Nasjonalmuseet inviterer vi forfattere til å skrive en skjønnlitterær tekst inspirert av et verk fra museets samling.
Maskinen fra Slovakia Intervju. Zuzanah Husárová har skapt en digital prisbelønt poet. Hun er mer bekymret for tech-selskapenes kunstig intelligens-våpenkappløp enn litteraturens stilling i den digitale tidsalderen.
Hvorfor leser ikke de unge bøker? Metakritikk. Det er dystre tider for litteraturen. Leselysten blant de unge er i tilbakegang. Søkertallene til lærerutdanningene er historisk lav. Barn og unge bruker det meste av tiden sin på skjerm, men ikke for å lese e-bøker eller aviser. Hva kan gjøres? Trenger vi å bekymre oss? Kan vi ikke bare feire den nye multimediale virkeligheten etter devisen «If you can’t beat them, join them»?
Menneskenes bok Leslie Kaplans tredje bok på norsk er skrevet i et knapt og særegent språk, men er ikke like umiddelbart tilgjengelig som forgjengerne.
Langdistanseforfatterens ensomhet Med et svartsyn forstoppet av mildhet myste den yngre Houellebecq gjennom tidas røykslør, og foregrep både seg selv og den virkeligheten vi lever i – eller kanskje han heller har bevist sin hånd i det hele?
Som et speil der vi ser oss selv Med Porn: An Oral History (2023) inviterer Polly Barton til samtaler om nytelse, makt og avmakt.
Rekviem til en fabrikkert drøm Entusiastiske essays. Slovakia? Endelig et påskudd til å skrive om Songs for Drella, Lou Reed og John Cales mesterlige konseptalbum om Andy Warhol, mannen som brakte dem sammen igjen.
Livet overskrider virkeligheten Essay. Pavel Vilikovskýs særegne monologiske roman utforsker hvordan sannhet, seksualitet og nasjonal identitet er ustabile størrelser.
Lese filmen, se teksten Spørsmålet om mediets grenser og karakteristikker blir akutte når Duras’ filmmanus til Hiroshima Mon Amour nå utgis på norsk for første gang.
«Det er helt likegyldig hvordan man er, så lenge man ikke kan være som man vil.» Sofie Ramm kaster silkehanskene i Arild Vanges siste roman av viltvoksende kvinnestemmer.
Fare til fjells Hovedkarakterene i Ole-Petter Arnebergs Hyttebok og Guri Sørumgård Botheims Høgfjellsmeldinga er begge villige til å gå langt i kampen for naturen, men romanene serverer to ganske ulike syn på hvorvidt norsk hytte- og friluftsliv er iboende naturbevisst.
Når fantasien tar overhånd Ødegaards modige debut avslører sjalusiens stygge ansikt, men blir for avslappa i formen.
Myttji lys og myttji varme Essay. Med sol og flamme som bærende motiver diskuterer to nylig utgitte bøker klima, økonomi og vold.
Litteraturens nei, Kapitalens ja. Kjære Grytnes, Helmich Pedersen og Teistung, er det nå vi tar oss sjøl på fersk gjerning? Er det nå vi med egne øyne har sett oss sjøl idet vi mister oss sjøl? spør Jonas Hansen Meyer
Om tomme menn og hvitkalkede gravstener Respons. Store deler av Conrads forfatterskap befatter seg med hvordan et menneskes idealer og moralforestillinger brister når det står alene og stilles overfor verdens knugende likegyldighet, skriver Ottar Gadeholt.
Minnets venteværelse Essay. I Tom McCarthys roman Satin Island blir håpløst hverdagslige fenomener som bufring og buksepress til tidsåndens myter og metaforer.
Kapitalismen som estetisk objekt, eller: om det sublime Essay. At kritikken innhentes og gjøres til et redskap for å bevare status quo, må kanskje kunne sies å være det eldste trikset i makthavernes bok.
Naturen svarer Intervju. Synnøve Persen har håp for den nye generasjonen av samiske og kvenske forfattere, men mener at den norske offentligheten fortsatt har en jobb å gjøre, både i møte med naturødeleggelser og kunstnerisk mangfold.
Til Jean-Pierre Léauds bilde Entusiastiske essays. Skuespilleren Jean-Pierre Léaud, skriver Benjamin Yazdan, er en brobygger mellom Truffaut og Godard, som til sammen dannet den franske nybølgens politiske og estetiske janusansikt.
De jævla russerne Innfall. Tykke russiske bind har fått stå og briske seg breirygget i hyllene, og gjerne blokkert sikten til andre lands bøker. Men deres tid er forbi, for en stund.
Fra innpakningspapir til utstilling 63 illustrerte forsider av BLA blir til en utstilling! BLA-redaktørene har tatt en prat med designer Martin Asbjørnsen om arbeidsprosessen, avispapirets flyktighet og vilkårene for å drive med illustrasjon og formgiving i kultursektoren.
Hånden som bestemmer resultatet Reportasje. Fra kvinnekropp til elefanter i rommet – fire av BLAs forsideillustratører lager svært forskjellige tegninger. Men alle slår et slag for enkelhet og lek.
Tabloid energi Årets litteraturkritiker er optimist på kritikkens vegne, så lenge anmelderne klarer å huske på hvem de skriver for.
RED HIGHLIGHTS Ekfrase. I samarbeid med Nasjonalmuseet inviterer vi forfattere til å skrive en skjønnlitterær tekst inspirert av et verk fra museets samling. Månedens forfatter er Morten Langeland.
Tegning, form og farge Marte Huke skriver flott om sted, skapelse og sinn, men det kunne gjerne stormet litt mer.
Ordløs korrespondanse Essay. Med et eksperimentelt samspill av det verbale og det visuelle, belyser Chantal Akerman kompliserte morsbånd, taushetsbelagte temaer og ubevisste steder.