Det nakne (super)egoet Med psykoanalytisk punchline-slapstick-humor lærer Ulf Karl Olov Nilsson oss å mistro språket og identiteten vi bygger det på. William S. Mørch Kritiker i BLA Publisert digitalt onsdag 13. desember 2023 Del på Facebook Del på Twitter For å lese denne artikkelen må du ha abonnement på BLA. Allerede abonnent? Logg inn her Digitalt abonnement: 1 kr for en måned. Deretter 39 kr per måned. KJØP Fysisk og digitalt abonnement: 199 kr for tre måneder KJØP Allerede abonnent? Logg inn her Min side ✕ kritikk
Haarnack og de Forfattersamtale. «Selv tror jeg forfatteren er det minst viktige i en bok. Hans og hennes bidrag er beskjedent, nærmest forsvinnende.» Benjamin Yazdan diskuterer fragmenter, pseudonymer og metafysikk med Arve Kleiva.
Den «gale» hertuginnens flammende verden Essay. Med en krone på hodet på tittelbladet til debutboken sin kronet Margaret Cavendish seg selv til en gudelignende klassiker. Virginia Woolf kalte henne «fjollete», men hvem var hun egentlig?
Ekfrase av Tor Rivlin Ekfrase. I samarbeid med Nasjonalmuseet inviterer vi en forfatter til å skrive en tekst inspirert av et verk fra museets samling.
Historisk skilpadde med nye bein Intervju. Camilla Colletts tidsskrift ble liggende på skrivebordet. Nå gjenoppstår det som et frirom for lek, alternative stemmer og vennskap.
Søppeltømming Munir Hachemis debutroman er et sjuskete skuldertrekk av en bok – og en formmessig diagnose av sjeldent format.
Ikke et land for gamle menn Geir Angell Øygarden har skrevet en kvalitetsmessig ujevn og noe fargeløs roman, som likevel kan glimte til med kraftfulle hendelser og levende personskildringer.
Norsk Lysingsblad Entusiastiske essays. Kan det være sant at offentligheten har en over hundre år gammel skammekrok hvor ikke kongefamilie og kjendiser, men helt vanlige folk får privatlivet utstilt til alminnelig beskuelse i detalj?
«Enhver burde skrive sine foreldres historie» Even Teistungs debutroman er en nysgerrig og længselsfuld undersøgelse af en families tyske ophav.
Fienden har flyttet inn Essay. Hvor ble det av den gode fienden i skjønnlitteraturen? Har den forsvunnet, eller har den simpelthen endret form?
– Jeg kunne ha konkurrert på nivå med Märtha Louise På sida. BLAs vannpistolintervju med ekstralitterære spørsmål stilt til litteraturfolk. Månedens intervjuobjekt er forfatter Hilde Susan Jægtnes.
Skandalens og forsoningens brukthandler Essay. En forgangen naivitet eller en forsettlig bråkebøtte? Den eklektiske poesien til Guillaume Apollinaire forundrer fortsatt med sin grove og vennlige friskhet.
Poesi som liturgisk dødsmesse Essay. For å forstå sammenhengen mellom Anne Sextons diktning og selvmord, måtte jeg behandle skrivingen hennes som en form for religiøs praksis.
Kva vi bør snakke om når vi snakkar om empati Essay. «Empatiomgrepet», skriv litteraturlærarutdannaren Per Esben Svelstad, «slik det blir nytta på uforpliktande og upresise måtar i litteraturvitskap og -didaktikk, dekkjer ikkje den danninga som ligg i litterær lesing.»
Springora-revolusjonen – om skam, overgrep og litteraturens makt Essay. Når en roman skildrer hovedpersonens bearbeiding av overgrep, er det ikke selvterapeutisk litteratur, men et felles erkjennelsesrom som kan føre til samfunnsmessige endringer.
Drømmen om det tredje riket Essay. Fantasier om nazister og det tredje riket er tilbakevendende fenomen i samtidslitteraturen. Hva forteller denne fascinasjonen om oss selv? Og når går skrivingen om krigen over i det skandaløse?
Klagesang fra tomhetens rike Hanne Kolstøs debutroman er en eksistensiell spikersuppe som koker over.
– Jeg lengter etter flere mennesker som snakker sant Intervju. Det handler om å forsøke å berøre i en verden der det er et privilegium å kunne snu seg vekk, sier forfatterne bak ei ny bok om sine erfaringer i Palestina og de greske flyktningleirene.
Trett av å leve, redd for å dø Entusiastiske essays. Da Tolstoj sluttførte Anna Karenina, ble han rammet av en dyp eksistensiell krise. Er selv ønsket om å skape stor kunst i siste instans jag etter vind?
Historiens hjertemuskulatur Fredric Jamesons romanteoretiske ekskurser er kritisk litteraturfilosofi av ypperste merke.
Maggie Nelson vekker meg alltid på nytt Korrespondansene i Like Love: Essays and Conversations tydeliggjør forfatterens evne til å romme uenighet – med seg selv og andre.
Innafor og utafor Gokk Bredt fokus er et forbanna underholdende vitnesbyrd om svunne tider og dårlig litteratursmak.
I'm not half Norawain for nothing Hvordan oversette en drøm? Smakebiten fra Leif Høghaugs Finnegans Wake-oversettelse bærer prov om en bragd i Joyces ånd.
Dei same galningane som før Argentinske Roberto Arlt lar konspiratorar leggje ut om verdsbiletet sitt for open mikrofon.
Skandalens estetikk Metakritikk. Den romantiske forestillingen om geniet ga næring til forfatteres dyrking av overskridelse og auraen av skandale. På dette området var det ingen som kunne måle seg med den motsetningsfylte dandyen Byron.
Hele verden finnes utenfor vinduet! Entusiastiske essays. Om vinduer, skrivende fellesskap og å bli oppslukt i poesien til James Schuyler
Belest naivisme og kjærlighet Tor Rivlin har skrevet en bok om James Bond, en ung kunstner på jakt etter seg selv og etter sin elskede Eva. Resultatet er en drivende bok, som også frustrerer.