Poesiagenturet

Alice Oswald

Poesiagenturet presenterer: Alice Oswald, gjendiktet av Casper André Lugg og introdusert av Gunnar Wærness.

Publisert digitalt

Alice Oswald, født 1966, britisk poet og poesiprofessor på Oxford, norgesaktuell med diktsamlingen Ingen, gjendiktet av Paal-Helge Haugen. Alice Oswalds poesi har fra begynnelsen av vært vendt mot naturen. Hennes andre bok, langdiktet Dart, handler om elven ved samme navn. Blikket for naturen er aldri sobert og rent, det er iblandet et vell av mytologiske referanser. Der hennes første tematiske tilfang er naturen selv, er hennes andre klassisistisk, i dialog med Homers verk. Med Memorial (2011) gjorde hun en fri parafrase på Iliaden, gjennom å skrive et minnedikt om alle dem som dør i stridene. Fremføringen av diktet har gitt Oswald rykte som en eksepsjonell oppleser.

I Ingen bygger hun like fritt på Odyssen, her er det vannets element som driver diktet. Språk og rytmer brytes opp, urolige som skiftende strømmer, det surkler, stilner, brytes opp og slår mot land. Selv beskriver hun det slik: «Stemmen er vindherjet og vannskadd, som om noen hadde begynt å synge Odysseen men blitt rodd over til en steinete holme uten å se enden på diktet». Oswald skriver ikke om havet, hun lar språket destabiliseres og preges av dets omskiftelige dyp, samtidig som hun hele veien nærmest slynger i land bilder og mytologiske spor.

Diktet som er oversatt her, kommer fra hennes forrige bok Falling Awake, fra 2016, som også dikter videre på vanntemaet, og utforsker kontaktflater og signalsystemer mellom det tegnsøkende mennesket og naturen som det tror seg å beherske. 

Gunnar Wærness

En hastig framstilling av dugg

Jeg som kan blunke

og bryte dagslysets magi

og hvilken skyvedør mellom verdener

et blunk kan være

jeg som kan høre de tre siste sekundene i mitt eget hode

men her og nå er utenfor rekkevide

                lytt

i dette blinkende lille øyeblikket

vil jeg finne ut hvordan det er å klyve ned

fra morgensinnet

finne et blad og feste det visse til det uvisse

med en flytende mansjett

                for så å slippe taket

for å være kort

for å være nesten virkelig

åh krystallklare eksempel

på hva det vil si å kreve en plass i verden

bare for å utebli

Alice Oswald / fra Falling Awake / Jonathan Cape 2016

BLA 2/2021.

Powered by Labrador CMS